„Mârlițăʹn culcuș”, preparat reinventat de studenții gălățeni

Distribuie articolul

Vorbim despre un preparat din pește pe care lipovenii îl știu bine, iar grecii îl asezonează cu miez de nucă. Aproape uitat, felul de mâncare altădată la mare căutare, a fost descoperit și reinterpretat de o echipă a Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor, care a participat la o Conferință pe teme de gastronomie, la Sibiu și s-a întors acasă și cu Premiul juriului pentru cel mai autentic gust.

Scordoleaua sau „Mârlițaʹn culcuș”, cu ceva îmbunătățiri, a făcut furori, așa că cei trei studenți și cadrele didactice care l-au „reinventat” au ținut să ne spună despre ce e vorba. Este un preparat lipovenesc din cartofi fierţi şi ştiucă tânără sărată, uscată şi fiartă (mârliţă).

„Practic, e un fel vechi de mâncare, pe care oamenii Deltei îl ştiu foarte bine, dar noi am venit cu două elemente noi: e vorba de un sos de usturoi cu pătrunjel, făcut la blender şi de o imitaţie de icre, pe bază de sirop de cătină”, a declarat asist. dr. ing. Eugenia Pricop, cea care a scris rețeta de la mama ei.

Deși pare ușor de făcut, felul de mâncare necesită pregătiri îndelungate înainte.

„Știuca e ținută pe un pat de sare apoi pusă la uscat o săptămână, până când carnea capătă consistenţa dorită. Mârliţa e desărată, fiartă împreună cu cartofii, dezosată și montată împreună cu piureul,” a explicat dr. ing. şef de lucrări Daniela Istrati, coordonatorul proiectului.

Cele trei studente la Inginerie şi management în alimentaţie publică din cadrul S.I.A., care au refăcut, cu mare grijă, felul de mâncare sunt Alina Tudor, Andreea Tărăbuță și Mădălina Burțea.

Icre din suc de cătină

Elementul de noutate l-a reprezentat, pe lângă sosul de pătrunjel și usturoi (condimentele noastre locale), icrele făcute din apă, suc de cătină, un element de îngroşare (alginat) şi clorură de calciu. Icrele, prin gustul lor dulce, au dat savoare preparatului cu usturoi.

„Am promovat gastronomia regiunii, am redescoperit şi interpretat un fel de mâncare traditional de la Dunărea de Jos, un preparat uitat, care nu se mai găseşte în meniurile restaurantelor. În același timp am inovat”, a explicat Daniela Istrati.

„Mârlițăʹn culcuș” a fost prezentat în cadrul Conferinței Naționale Științifice „Influențe culturale în gastronomie”, organizată de Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecția Mediului a Universității „Lucian Blaga” Sibiu, având ca motto: „Condimente autohtone în aperitive”. La lucrările Conferinței au mai participat studenți din alte şase universități de profil din țară: Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Universitatea „Transilvania” Brașov, USAMV Iași, USAMV București, USAMV Cluj şi Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu.


Distribuie articolul

You May Also Like