Prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a faptelor specifice criminalităţii transfrontaliere a fost tema unei reuniuni recente a reprezentanților administrației locale și cei ai Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi, care are atribuții în supravegherea și controlul trecerii frontierei de stat.
Informarea privind activitatea desfășurată de către STPF arată că, județul Galați are o specificitate complexă. La nivelul judeţului Galaţi, alături de Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi funcţionează, de asemenea, ca structuri de execuţie subordonate Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, 3 Sectoare ale Poliţiei de Frontieră, având ca principale atribuţii supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat a României, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi criminalităţii transfrontaliere şi orice încălcare a regimului juridic al frontierei de stat, cu o dezvoltare de front totală de aproximativ 120 de kilometri.
– Sectorul Poliţiei de Frontieră OANCEA, cu o lungime a frontierei de aprox. 39 Km, de la localitatea Vădeni până la localitatea Vlădeşti, având în componenţă:
• Punctul de Trecere a Frontierei Oancea – Rutier;
– Sectorul Poliţiei de Frontieră FOLTEŞTI, cu o lungime a frontierei de aprox. 45 Km, de la localitatea Vlădeşti până la localitatea Şiviţa;
– Sectorul Poliţiei de Frontieră GALAŢI, cu o lungime a frontierei de aprox. 33Km, de la localitatea Şiviţa până la gura de varsare a raului Prut in Dunare. De asemenea, pe fluviul Dunărea are competenţă între Mm. 72 si Km.fl. 168.Acesta are în componenţă:
• Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi – Rutier ;
• Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi – Portuar ;
• Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi – Feroviar
• Punctul de Trecere a Frontierei «Zona Liberă Galaţi»
Astfel, în perioada 01.01 – 31.10.2023 prin punctele de trecere a frontierei rutiere din județul Galați, respectiv P.T.F. Galați-rutier și P.T.F. Oancea au tranzitat frontiera un număr de 1.194.465 persoane (607.050 pe intrare, 587.415 pe ieșire).
Comparativ cu perioada similară a anului 2022 se constată o creștere când au tranzitat frontiera un număr de 894.053 persoane. Totodată, în aceeași perioadă, au tranzitat frontiera prin punctele de trecere din județul Galați un număr de 170.163 mijloace de transport marfă, comparativ cu perioada similară din 2022, când au fost înregistrate un număr de 121.935 mijloace de transport marfă(camioane/tiruri).
Creșteri semnificative s-au înregistrat și în ceea ce privește transportul de mărfuri pe fluviul Dunărea prin P.T.F. Galați-portuar fiind înregistrate în perioada 01.01 – 31.10.2023, un număr de 5521 nave (2810 intrare/2711 ieșire), comparativ cu perioada similară a anului trecut când au fost controlate un număr de 3950(1903 intrare/2047 ieșire) nave.
În ceea ce priveste dinamica fenomenului infracțional,au fost constatate un număr de 254 infracțiuni, dintre acestea fiind 18 infractiuni de trecere ilegală a frontierei de stat, 83 infractiuni de fals si uz de fals, 9 infractiuni de contrabanda si fraude vamale, 38 de infractiuni de braconaj piscicol si 106 de alte fapte de natura infractională.
La nivelul structurilor Poliției de Frontieră din județul Galați au fost constatate un număr de 18 infracțiuni de trecere frauduloasă a frontierei de stat, comparativ cu 26 de infracțiuni constatate în aceeași perioadă a anului 2022.
Dintre cele 18 cazuri un număr de 8 cazuri au fost înregistrate prin trecerea frontierei de stat în afara zonei de competență a structurilor Poliției de Frontieră din județul Galați, respectiv prin părăsirea bordului navelor fără drept(ex. în porturile de pe raza județului Constanța), persoana fiind depistată pe raza municipiului Galați.
Cazuistica înregistrată în zona de frontieră a județului Galați indică faptul că fenomenul migrației ilegale se menține la un nivel scăzut.
În urma analizelor realizate, a rezultat faptul că principalele moduri de operare au constat în încercarea de trecere a frontierei prin alte locuri decît cele destinate în acest sens, ascunderea în mijloace de transport, folosirea de documente false de călătorie sau sustragerea de la controlul de frontieră.
S-au constatat și un număr de 9 infracțiuni din sfera contrabandei și a evaziunii fiscale. Tot în această perioadă au fost aplicate un număr de 119 contravenții pentru încălcări ale normelor regimului fiscal, fiind ridicate în vederea confiscării 327.240 țigarete, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022 când au fost ridicate în vederea confiscării 140.300 țigarete.
Scăderea numărului de infracțiuni înregistrate pe linia contrabandei și creșterea numărului de contravenții aplicate în acest domeniu este cauzată de modificările legislative de pe parcursul anului 2022 privind regimul fiscal și vamal.