Fraudă de 1,7 milioane de euro în proiecte de finanțare a sistemelor de irigații din județul Galați

Distribuie articolul

Ziua de miercuri, 17 aprilie, a fost o „zi plină” pentru instituțiile de forță. În județ s-au auzit continuu sirenele mașinilor de intervenții, ale diverselor instituții de cercetare și control, care au străbătut drumurile în urmărirea infractorilor.

După echipajele care au însoțit procurorii DIICOT Vrancea, pentru prinderea și reținerea unor traficanți de droguri care vindeau „moartea albă” la colțul străzii, a fost rândul procurorilor din Iași să descindă în județul nostru. De data aceasta, infractorii sunt din rândul „gulerelor albe”, care au pus ochii pe fondurile europene.

Potrivit informării ulterioare, Parchetul European (EPPO) din Iași (România) a efectuat astăzi opt percheziții în județul Galați, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 1,7 milioane de euro care implică proiecte pentru sisteme de irigații, finanțate de UE.

În discuție este o cooperativă agricolă care a obținut finanțare pentru două proiecte de modernizare a sistemelor de irigare, în valoare de 1,7 milioane de euro (8,6 milioane de lei). Potrivit anchetei, procedura de achiziție publică pentru selectarea unei firme care să execute proiectele a fost manipulată, pentru a beneficia de o firmă prestabilită, deținută de mama unuia dintre membrii cooperativei.

Conform cercetărilor preliminare, reprezentanții legali ai cooperativei și ai societății de execuție selectate au depus documente false care atestă că beneficiarul fondurilor nu se afla în conflict de interese cu societatea căreia i s-a atribuit contractul, inducând astfel în eroare Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) a României.

În cadrul perchezițiilor de ieri, mai multe persoane cercetate au fost duse la Parchetul General Iași pentru a fi informate cu privire la statutul lor de suspecți. Trei dintre suspecți au fost puși sub control judiciar timp de șaizeci de zile, cu interdicția de a contacta alte părți din proces, precum și prezentarea periodică obligatorie la sediul de poliție a locului de reședință.

Totodată, EPPO a confiscat și șase loturi de teren (în valoare de aproximativ 500 000 EUR) și a înghețat conturile bancare deținute de suspecți, pentru a recupera prejudiciul adus bugetului UE și orice cheltuieli judiciare.

Ancheta a mobilizat zeci de polițiști din Structura de Sprijin a procurorilor europeni delegați în România, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Galați și Inspectoratul Județean de Jandarmi „Dunărea de Jos” Galați.

Parchetul European (EPPO) este parchetul independent al Uniunii Europene. Este responsabil de investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.


Distribuie articolul

You May Also Like