Ministerul Sănătății (MS) a anunțat, ieri seară, că a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă, având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați.
„În acest moment se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe”, precizează Ministerul Sănătății, într-un comunicat.
De asemenea, MS va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.
„Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații. Menționăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani. Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare”, arată Ministerul Sănătății.
Cu toate că rujeola poate fi prevenită prin vaccinare, ea rămâne una dintre principalele cauze de deces în rândul copiilor, la nivel mondial, potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC). Vaccinarea este singura metodă eficientă de prevenire a îmbolnăvirii de rujeolă. Vaccinul viu atenuat împotriva rujeolei induce un răspuns imun care este similar cu imunitatea dobândită în mod natural. În Romania, vaccinarea împotriva rujeolei se face gratuit la medicul de familie, iar vaccinul se administrează în combinație cu vaccinul pentru oreion și rubeolă (ROR).
Am solicitat informații de la Direcția de Sănătate Publică Galați despre eventuale cazuri apărute pe raza județului, însă, ca de fiecare dată, n-am avut cu cine dialoga. De asemenea, am contactat Prefectura Galați dar și Inspectoratul Școlar Județean, ambele instituții neprimind până în acest moment nicio informare privind existența unui focar.