Dragobetele sărbătorit, cu muzica, poezie şi dans, la Galaţi

Distribuie articolul

Dragobetele, simbolul dragostei la români, a fost sărbătorit, aseară, la Galaţi, într-un stil inedit. Sub genericul  “Consumatori de iubire şi artă”, Clubul Studenţilor Liberali, filiala Galaţi, a organizat un regal artistic, cu muzică, poezie, cantec şi dans, dedicat iubirii.

Cei prezenţi  au avut ocazia să se destindă în compania unor artişti tineri, care au îndulcit atmosfera cu interpretari de excepţie la vioară (Dorel Cuciuc, absolvent al Coservatorului din Chişinău), chitară (Mara Biriş, elevă la Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri”), voce (Maria Crăciun, laureată a Festivalului San Remo Junior), dans (Maria Hartopeanu şi Tudor Bratu – Academia de dans Fantezia) şi versuri de dragoste puse în scenă de actorii Teatrului de Păpusi Gulliver, Nicoleta Miru şi Ion Tudorache.

Au fost expuse, de asemenea, lucrări de pictură realizate de:  Doru Nicolae Cristofor, Gabriela Leu, Iulia Emilia Croitoru, Eliana Toma, Elena Stoian, Irina Toporaş, elevi ai Liceului de Artă “Dimitrie Cuclin”.

“Ne-am propus să organizăm un eveniment care să aducă, în prim plan, o sărbătoare veche la români, simbol autentic al dragostei şi al bucuriei.  Tânăra generaţie nu trebuie să se îndeparteze de valorile morale tradiţionale. Revigorarea acestora, cunoaşterea lor este un deziderat al educaţiei româneşti de care nu trebuie să uităm. Au răspuns invitaţiei noastre tineri frumoşi, talentaţi, cu ajutorul cărora am reuşit să organizăm un eveniment inedit, expresia dragostei  transpusă în artă, cu toate formele ei”, a declarat Andra Costache, preşedintele CSL Galaţi.

În tradiţia populară, Dragobetele, divinitate mitologică similară lui Eros sau Cupidon, este fiul Dochiei, reprezentat  printr-un un bărbat frumos şi iubăreţ.  Pe vremea dacilor, era cunoscut drept zeul care oficia, la începutul primăverii, nunta tuturor păsărilor şi animalelor. Ulterior, tradiţia s-a extins şi în rândul oamenilor. Astfel, de Dragobete, fetele şi băieţii se întâlnesc pentru ca iubirea lor să fie trainică. Chiar şi în prezent,  prin satele din Bărăgan se mai aude zicala: „Dragobetele sărută fetele!” În credinţa populară românească, se spune ca toţi cei care participă la Dragobete vor fi feriţi de boli pe tot parcursul anului.


Distribuie articolul

Ai putea fi interesat și de:

Lasă un răspuns