Este tema noii ediții a CCN din Galați. La Colocviile Constructorilor de Nave, care se vor derula vineri, 10 noiembrie, începând cu ora 11:00, în Sala D01, a Universității „Dunărea de Jos” contraamiralul de flotilă (rtr.) dr. ing. Constantin Rusu, președintele Ligii Navale, filiala București, propune pentru dezbatere o nouă temă, extrem de interesantă și actuală, în contextul conflictelor în care sunt implicate navele militare din Marea Neagră și estul Mării Mediterane. Se pune problema detectării rapide și corecte a navelor care pot deveini o amenințare, dar și a reducerii vizibilității propriei nave.
Navele-construcții metalice masive, dotate cu motoare termice, cu sonar și radare generează peste 30 de câmpuri fizice, dar gradul lor de manifestare nu este același. Câmpul fizic al navei este zona din mediul aerian sau al apei în care schimbările de caracteristici ale stării mediului sunt cauzate de navă.
Cele mai frecvente câmpuri fizice ale navei în ceea ce privește studiul și aplicarea sunt: câmpul acustic (uneori denumit „vibro – acustic”), câmpul magnetic, câmpul termic, câmpul electromagnetic, câmpul electric și câmpul hidrodinamic. Aceste câmpuri sunt analizate privind aplicarea (manifestarea) în variante unitare sau în variante combinate.
Prezentarea va aborda doar câmpul acustic, câmpul magnetic și câmpul termic, deoarece toate trei au un impact semnificativ asupra siguranței navei în războiul naval modern. Gradul de manifestare a celorlalte câmpuri fizice este redus, manifestându-se la distanțe mici în teatrul maritim.
Pentru reducerea amprentei navei (signature), departamente specializate de cercetători caută noi soluții tehnice eficiente.
S-a constatat că și navele civile, prin câmpurile lor, pot afecta mediul și sunt căutate metode de silencing și în acest domeniu.