Descoperire astronomică, la Galați. Variabilitatea stelei Heze

Distribuie articolul

Echipa de la Observatorul Astronomic din Galați, folosind date de la telescopul spațial TESS, a descoperit recent variabilitatea stelei Heze (Zeta Virginis) în constelația Fecioara, o descoperire notabilă în domeniul astronomic. Această stea, anterior considerată constantă în luminozitate, a fost identificată ca având oscilații periodice în luminozitate, o caracteristică a stelelor de tip Delta Scuti.

Coordonatorul Observatorului, Ovidiu Tercu, împreună cu Gabriel Neagu din Astroclubul „Călin Popovici”, au clasificat Heze ca o stea variabilă cu o amplitudine de 0,009 magnitudini și o perioadă principală de oscilație de 0,097112 zile, validând astfel ipoteza inițială a cercetătorilor gălățeni că unele stele vizibile cu ochiul liber pot prezenta variabilități necunoscute.

Finanțată de Consiliul Județean Galați, această cercetare subliniază capacitatea telescoapelor spațiale moderne, precum TESS, de a detecta variabilități subtile în luminozitatea stelelor, contribuind astfel la avansarea cunoștințelor în astronomie. Descoperirea ar putea avea implicații semnificative pentru catalogarea stelelor variabile și identificarea noilor ținte pentru studii detaliate.

În trecut, Observatorul Astronomic din Galați a mai descoperit variabilități la stele vizibile cu ochiul liber, utilizând tehnici de observație fotometrică avansate. Aceste descoperiri anterioare includ stelele HD 46089 din constelația Licornul și HD 33564 din constelația Girafa.


Distribuie articolul

You May Also Like