De la 1 septembrie turismul românesc scade drastic prețurile, într-o încercare dramatică de a recupera, pe ultima sută de metri, o parte din pierderile suferite pe perioada estivală caracterizată de dese schimbări meteorologice dar și de prețurile ”neinspirate” care au ținut la distanță clienții obișnuiți. Instituțiile de control și monitorizare ne fac atenți că este perioada propice ofertelor care conțin servicii și produse neconforme cu protecția consumatorilor.
Cu această ocazie, de exemplu, Agenția Națională pentru Protecția Mediului a lansat un ghid care cuprinde un set de regului pentru identificarea ofertelor false de ecoturism.
– Multe hoteluri și destinații turistice folosesc cuvintele ecoturism, sustenabil, ecologic𝐜 pentru a atrage clienții, însă puține dintre acestea chiar spun adevărul.
- Destinațiile turistice care oferă servicii ca mângâierea animalelor sălbatice ținute în captivitate sau organizează evenimente de divertisment cu delfini și foci nu aderă, de fapt, la principiile ecoturismului.
De multe ori, turiștii sunt păcăliți că parte din banii cheltuiți pe bilet vor fi folosiți pentru protejarea speciilor sălbatice de animale.
Pentru ca o destinație să respecte ceea ce declară, este nevoie să prezinte informații legate de profit și de modul în care banii promiși cauzelor de mediu au fost într-adevăr folosiți pentru acele scopuri.
Mai mult decât atât, orice destinație care practică ecoturismul ar trebui să educe turiștii despre politica de a „nu lăsa urme”, care pune accent pe:
✔ strângerea tuturor deșeurilor lăsate în urma ta;
✔ să nu distrugă sau să deranjeze plantele, formațiunile de pietre, statuile, etc.;
✔ utilizarea cosmeticelor naturale din ingrediente biodegradabile;
✔ să nu contamineze apa râurilor.
Informează-te cu atenție înainte să cumperi cazare la un hotel ecologic sau într-o stațiune care promovează ecoturismul!, ne mai sfătuiesc specialiștii în ecoturism.