Începe luna cadourilor și, în special, luna achiziționării jucăriilor pentru copii. Printre cele mai dorite și apreciate de copii, se află micile animale sau figurine din plus, jucăriile cu roți, motorașe sau mecanisme diverse, obiecte care imită, la o scară mai mică și mai decorativă elementele din viața reală.
Părinții, și adulții în general, trebuie să știe că, în funcție de complexitatea lor, jucăriile au și ele grade diferite de periculozitate pentru cei mici și de aceea afișarea, în mod vizibil, pentru cumpărător, a avertismentelor legate de modul de utilizare, dar și de vârsta indicate pentru a fi folosite, este obligatorie, atât conform legislației europene, cât și transpunerii acesteia în cele naționale.
În acest context, Protecția Consumatorilor, face o serie de recomandări cumpărătorilor, așa cum sunt ele transmise de către Centrul European al Consumatorilor din România – ECC Romania.
Dat fiind că jucăriile nu pot fi comercializate decât dacă nu pun în pericol siguranța copiilor atunci când sunt utilizate, cerința generală este că sunt acceptate pe piață doar cele care poartă marcajul CE și care respectă cerințele speciale de siguranță.
Marcajul CE arată că, în procesul de fabricație, au fost respectate cerințele privind conformitatea jucăriilor.
Cerințele speciale de siguranță sunt, de asemenea, obligatorii la intrarea jucăriilor pe piață.
* Care sunt cerințele de siguranță?
Acestea se referă la:
- proprietățile fizice și mecanice ale obiectului
- inflamabilitate
- proprietăți chimice
- proprietăți electrice
- igienă
- radioactivitate
Mai exact, în ceea ce privește proprietățile fizice și chimice, jucăriile și componentele acestora trebuie să aibă rezistența mecanică și stabilitatea necesară pentru ca, în timpul utilizării, să nu se distrugă sau să se deformeze, riscând să producă, astfel, răniri fizice.
Totodată, jucăriile și părțile componente ale acestora nu trebuie să prezinte pericol de rănire fizică, ștrangulare, asfixiere, înghițire sau inhalare. Acestea nu trebuie să constituie un material inflamabil, periculos pentru mediul înconjurător al copilului, nu trebuie să conțină substanțe sau amestecuri care pot exploda prin reacție chimică sau prin încălzire, așa cum nu trebuie să conțină componente volatile în aer care sunt capabile să formeze amestecuri de vapori/aer inflamabile sau explozibile.
De asemenea, din punctul de vedere al proprietăților chimice, jucăriile trebuie proiectate și fabricate astfel încât să nu existe riscul unor efecte nocive asupra sănătății umane, cauzate de substanțe chimice sau preparate care intră în compoziția jucăriilor sau pe care acestea le conțin.
Jucăriile nu trebuie să conțină substanțe de parfumare potential alergene și interzise de legislația în vigoare (de exemplu: ulei de iarbă mare, ulei de pelin, cianură de benzil, acrilat de etil sau citral). Unele substanțe de parfumare sunt permise în jocuri de masă olfactive, trusele cosmetice și jocurile gustative, cu condiția ca acestea să fie clar indicate pe ambalaj și să fie însoțite de avertismentul ”Conține substanțe de parfumare care pot provoca alergii”.
Și jucăriile electrice au cerințe speciale de siguranță. Acestea trebuie proiectate și fabricate astfel încât să garanteze că temperaturile maxime atinse de toate suprafețele direct accesibile nu produc arsuri la atingere. Jucăriile electrice trebuie să asigure protecție adecvată împotriva riscurilor de incendii.
Toate tipurile de jucării aflate pe piață, la vânzare trebuie proiectate și fabricate astfel încât să respecte cerințele de igienă și curățenie, pentru a se evita orice pericol de infectare, îmbolnăvire sau contaminare.
O jucărie destinată utilizării de către copii mai mici de 36 luni trebuie proiectată și fabricată astfel încât să poată fi curățată.
O jucărie textilă trebuie să fie lavabilă cu excepția cazului în care conține un mecanism care s-ar putea deteriora prin scufundare în apă.
Orice jucărie trebuie să îndeplinească cerințele de siguranță și după ce a fost curățată conform instrucțiunilor producătorului.