Componența Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar (CNFIP) pentru anul viitor a fost publicată recent în Monitorul Oficial, incluzând noile atribuții primite.
Potrivit ordinului de ministru al educației, alături de cei doi membri schimbați – președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu cu vicepreședintele George Purcaru și fostul președinte al Consiliului Național al Elevilor (CNE), Robert Avram, cu actualul președinte, Miruna Croitoru -, structura CNFIP rămâne aceeași ca anul trecut, fiind format din 21 de membri și reprezentanți ai Ministerului Educației, ai inspectoratelor școlare, ai unităților de învățământ, dar și ai partenerilor sociali și ai autorităților locale.
Mai multe atribuții și modificări semnificative
Conform prevederilor actuale, CNFIP va propune cuantumul minim al burselor, stabilind câți bani alocă Ministerul Educației pentru fiecare antepreșcolar, preșcolar și elev din țară.
În plus, CNFIP are acum atribuții de a propune metodologia de acordare a burselor elevilor, o responsabilitate care până acum era, la fel, deținută de Ministerul Educației.
Aceste modificări aduc o nouă direcție în procesul de finanțare a școlilor și evidențiază importanța CNFIP în a determina costul standard per elev, fundamentul finanțării de bază a învățământului preuniversitar.