Ciolacu și Gorghiu au ”dat liber”la magiun

Distribuie articolul

Guvernul PSD-PNL a prelungit, din nou, până la finele lunii martie, măsura de plafonare a adaosurilor comerciale la o serie de așa-numite produse de bază.

În noul ”coș” se află acum doar 17 alimente, în loc de 21 de anterior. Din listă au ieșit cozonacul, orezul, bulionul de roșii, margarina, drojdia și carnea tocată, fiind introduse, în schimb, magiunul (?!) și untul. De altfel, ministrul liberal al Justiției, Alina Gorghiu a salutat, pe pagina sa de Facebook, inițiativa de a plafona prețul magiunului…

Dincolo de teoria oficială, cea legată de reducerea inflației, este limpede că această măsură socialistă cu iz populist are un efect destul de redus, cu implicații adverse.

Premierul Marcel Ciolacu, ca fost întreprinzător, ar trebui să știe că regulile pieței nu pot fi modificate din pix, iar comercianții și nu doar marii retaileri pot apela la contramăsuri. Dincolo de propagandă, decizia guvernamentală nu poate veni decât în sprijinul unor categorii vulnerabile de consumatori, iar ea a fost luată la pachet cu numeroase creșteri de taxe pentru mediul privat.

În Uniunea Europeană, doar Croația și Ungaria au apelat la astfel de măsuri, în vreme ce alte state au considerat că reducerea TVA ar fi soluția rațională, în vremuri de inflație ridicată. Bineînțeles că statul român, scufundat în datorii și cu un deficit bugetar nesustenabil, cu o guvernare care nici nu vrea să audă de reforme în an multielectoral nu apelează la măsurile de bun simț.

În contrapondere, comercianții vând mălai la 1,05 kilograme, au ambalat câte șase ouă M, în loc de 10, laptele îl vând la ambalaj de 1,7 litri, iar detergenții și, în general, produsele de igienă au cunoscut scumpiri considerabile în ultima vreme. În plus, trebuie căutate bine produsele cu adaos plafonat pentru că doar în zona de lactate sunt doar vreo 20 din sute altele.

Asta nu vrea să vadă Marcel Ciolacu și nici să încurajeze, prin alte pârghii ale statului, o creștere a ofertei astfel încât piața să se regleze în timp, de la sine. Nici faptul că, de cele mai multe ori, producătorii sunt cei mai afectați de astfel de măsuri populiste. Inflația va crește din nou, în urma majorărilor de pensii și mai ales a celor salariale ce nu au nicio legătură cu productivitatea…

Pentru conformitate, iată și noua listă a alimentelor cu adaos comercial plafonat începând de la 1 februarie: pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi, lapte de vacă de consum 1 litru, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT, brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame, făină albă de grâu „000” până la 1 kilogram, mălai pânâ la 1 kilogram, ouă de găină calibrul M, ulei de floarea-soarelui până la 2 litri, carne proaspătă de pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard), carne proaspătă de porc (carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc), legume proaspete vrac (roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi), fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă), cartofi proaspeţi albi vrac, zahăr alb tos până la 1 kilogram, smântână – 12% grăsime, unt până la 250 grame și magiun până la 350 grame.


Distribuie articolul

You May Also Like