Evenimentul de astăzi dedicat marelui poet Mihai Eminescu și Zilei Culturii Naționale în Galați a fost un amestec vibrant de omagiu, artă și comunitate. La monumentul lui Eminescu, unde s-au adunat oameni de toate vârstele, a avut loc o „Revedere” tradițională, marcând 174 de ani de la nașterea poetului național.
Evenimentul a fost orchestrat de un întreg consorțiu de instituții locale: Consiliul Județean Galați și Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” alături de Primăria Municipiului Galați, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” și Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Sud-Est, având ca invitați speciali nume proeminente din lumea literară și culturală, printre care Florina Zaharia, Valentin Ajder, Christian Crăciun, Vianu Mureșan, George V. Precup, Dorian Stoilescu (Australia), și alți scriitori notabili.
În cadrul evenimentului, gălățenii au avut ocazia de a urmări un recital emoționant al Fanfarei „Valurile Dunării” a Centrului Cultural „Dunărea de Jos”; mai multe omagii și recitaluri ale profesorilor, scriitorilor și elevilor, împreună cu depuneri de flori; și un recital poetic susținut de elevii Școlii Gimnaziale nr. 16 și Liceului Teoretic „Marin Coman”. Astfel, participanții au încercat să trezească ecoul eminescian în inimile gălățenilor, chiar dacă s-a reușit doar în fața unui public restrâns: fie colegi de muncă, fie de liceu și, totodată, în fața oficialităților.
În schimb, pentru gălățenii prezenți la eveniment, un moment cu adevărat inedit a fost oferit de elevii clasei a XII-a, de la Liceului Teoretic „Marin Coman” în cadrul proiectului „Give me 5 for Eminescu”. Elevii au distribuit cartonașe colorate decupate în formă de mâini, cu poeziile lui Eminescu scrise manual, simbolizând astfel legătura palpabilă între trecut și prezent. Bucuroși de aceste cartonașe au fost și elevii clasei a doua, de la Școala Gimnazială nr. 16.
De bună seamă, profesorul și criticul literar, Cristian Crăciun, a reflectat în discursul său despre importanța lui Eminescu în contextul cultural contemporan, afirmând: „Eminescu se îndepărtează de noi, sau noi ne îndepărtăm de Eminescu.” El a continuat, aducând în discuție relevanța valorilor eminesciene în societatea actuală: „Eminescu credea în valori, noi trăim într-o eră post-valoare.” „Acum, cultura ar trebui să facă eforturi să se ridice la nivelul acestei statui”, o observație ce pare să fie sau o critică la publicul restrâns prezent, fie o provocare adresată societății de a-și reevalua angajamentul față de moștenirea culturală.