Calculul mediei de admitere la liceu 2024

Distribuie articolul

Pentru al doilea an la rând, media obținută de elevi în clasele gimnaziale nu va fi considerată în procesul de admitere la liceu pentru anul școlar 2024-2025. Această decizie se aplică pentru toți candidații care doresc să se înscrie la liceu, începând cu data de 11 iulie, când se deschid înscrierile, până la repartizarea computerizată din 24 iulie, conform calendarului oficial publicat de minister.

Calculul mediei de admitere la liceu se bazează exclusiv pe rezultatele elevilor la evaluarea națională susținută la sfârșitul clasei a VIII-a, care include probe scrise la matematică și la limba și literatura română. Elevii care au studiat în limba maternă pot alege să nu includă rezultatul la proba de limbă și literatură maternă în calculul mediei de admitere, în funcție de opțiunile lor educaționale ulterioare.

Pentru învățământul liceal vocațional, cum ar fi profilurile artistic, sportiv, teologic și militar, calculul mediei de admitere se ajustează pentru a reflecta abilitățile specifice necesare fiecărui domeniu. De exemplu, pentru profilul artistic și sportiv, media finală de admitere se calculează pe baza unei formule care include atât rezultatele la evaluarea națională, cât și notele la probele de aptitudini specifice.

O noutate importantă însă, este criteriul de departajare în cazul elevilor cu medii egale la admitere. Potrivit Ordinului nr. 6.154 din 31 august 2023, prima metodă de departajare va fi media generală de absolvire a claselor V-VIII, urmată de notele la probele de limba și literatura română, matematică și, dacă este cazul, la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale.

Această schimbare vine după ce, în anii anteriori, primul criteriu de departajare era nota la limba și literatura română, aspect criticat de unii profesori, pentru că punea un accent disproporționat pe abilitățile la o singură disciplină. „De exemplu, 5 elevi au 9.60 media generală. Din cei cinci, trei au 9.70 la română și 9.50 la mate, iar doi au 9.70 la mate și 9.50 la română. Ei, practic, au aceeași medie de admitere, doar că diferă notele la mate și la română. De multe ori, copiii vor merge la mate-info sau își aleg un profil după nota la română, nu neapărat după nota la mate. (Nota la – n.red) Limba română va decide dacă mergi la mate-info sau la științe, ceea ce o tâmpenie monumentală. Nu ar trebui ca doar abilitățile tale de limba română să decidă unde te duci. Copilul acela, dacă vrea să meargă la mate-info sau la științe, e clar că are abilități către zona, să zicem, reală sau științifică. E absurd să iei în considerare nota la română când el vrea altceva.”, menționa profesorul Cătălin Ciupală, pentru Edupedu.ro, acum un an.


Distribuie articolul

Ai putea fi interesat și de: