Reprezentanții Guvernului semnează astăzi(luni, 15 ianuarie) contractul pentru realizarea podului peste Dunăre de la Brăila. Asta în condițiile în care consorțiul chinez care a pierdut licitația nu a deschis acțiune în justiție în termenul prevăzut de lege. Podul va fi construit de alianța între două companii din Japonia și Italia.
După două contestații respinse de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor(CNSC), proiectul podului a ajuns la faza contractelor. Câștigătorul licitației este așteptat la Ministerul Transporturilor pentru a semna documentul. Toate bune și frumoase, doar că, până în prezent, nimeni nu știe cu ce bani va fi construit obiectivul. Contractul are valoarea de 433 de milioane de euro, fără TVA, iar statul român s-a angajat să plătească anul acesta aproximativ 15% din suma totală. În bugetul aprobat de parlamentari, pentru proiectul podului nu au fost alocate decât 23,8 milioane de lei(din 300 de milioane lei promise). Autoritățile spun că banii ajung pentru proiectare și alte servici, urmând ca restul fondurilor să vină prin credit angajament de la buget.
Conform înțelegerii, proiectul va fi gata în 12 luni, lucrarea va fi executată în 3 ani iar perioada de garanție va fi de 10 ani. Asta înseamnă că podul ar putea fi gata în anul 2023 dacă nu apar lucruri neprevăzute. Lucrarea de jumătate de miliard de euro conține podul dar și execuția pe 23 de km a drumului principal, Brăila – Jijila, şi a drumului de legătură cu DN22, Smârdan – Măcin.
Dacă va fi construit, podul suspendat de la Brăila va fi cea mai mare lucrare de infrastructură din ultimii 27 de ani, din România. La final construcția se va număra printre primele cinci poduri din Europa, ca deschidere centrală.