Senatorii USR îl chema pe ministrul Economiei la Ora Guvernului, în data de 12 martie 2025, pentru a oferi date privind trei chestiuni care sunt de mare importanță pentru români în actualul context internațional:
1. Situația industriei de apărare românești în contextul regional și global, cu accent principal asupra producției de drone, proiectului fabricii de pulberi pentru muniție și producției de muniție de calibru 155, compatibilă NATO.
2. Măsurile și termenele preconizate pentru rezolvarea situației de la Șantierul naval “2 Mai” din Mangalia, în condițiile ieșirii holdingului Damen din acționariatul șantierului naval.
3. Măsurile și termenele preconizate pentru rezolvarea situației economice gravă a combinatului siderurgic Liberty Galați.
”Românii au dreptul să știe dacă guvernul întreprinde măsurile necesare pentru înzestrarea Armatei, așa cum este firesc în actualul context internațional. Facem parte din NATO, aceasta este cea mai puternică garanție de securitate pe care o putem avea, însă industria românească trebuie să funcționeze astfel încât să poată răspunde cerințelor de înzestrare a armatei române și să furnizeze tot ce este necesar aliaților noștri. Ministrul Economiei trebuie să le dea românilor siguranța că suntem capabili să producem tot ce este necesar Armatei”, spune liderul senatorilor USR Ștefan Pălărie.
La rândul său senatorul USR de Galați, Gheorghe Ștefănache atrage atenția că mai multe combinate din țară au anunțat că sunt într-o situație dramatică, iar din lipsă de comenzi sunt obligate să-și sisteze producția și să trimită mii de muncitori în șomaj tehnic. Unul dintre acestea este Combinatul Siderurgic Liberty Galați, de care depind peste 4.000 de angajați și familiile lor.
”Trăim cu un război la graniță, dar avem resursele necesare pentru a ne produce în țară oțelul de care avem nevoie pentru înzestrarea Armatei. Combinatul Liberty Galați, dar și alte combinate siderurgice din România au nevoie de comenzi. Anul trecut, în plină campanie electorală, Marcel Ciolacu promitea un ”Program Național de Sprijin pentru Marea Industrie din România” – o schemă de ajutor de stat de 1 miliard de euro pe 6 ani, de care ar fi urmat să beneficieze 30 de companii din metalurgie și industria chimică. De asemenea, fostul ministru PNL al Finanțelor, promitea și el în campania electorală de anul trecut un ”proiect major de reindustrializare a României” prin care s-ar aloca 2,25 miliarde de euro pentru investiții în ”industrii cu tradiție în România” – siderurgie, petrochimie şi prelucrarea resurselor naturale. Ministrul Economiei trebuie să vină să ne spună ce s-a ales de ele”, a declarat Gheorghe Ștefănache, senator USR de Galați.